lördag 19 april 2008

Sandstorm


Våren är sandstormens tid. Jag uppskattar att ungefär 1/3 av dagarna i mars och april har varit disiga dagar, och är det disigt är det inte på grund av fukt - utan på grund av damm som yr.

Sanddis är den vanligaste formen av sandstorm. En ganska odramatisk händelse som bara leder till synnerligen ful ”beigehet”, irritation och huvudvärk. Fulhet och irritation eftersom dammet ”geggar ner” ögonlinser, pool och fontäner, och dessutom gör att man inte så gärna solar. Dammet gör också att allt som är utomhus; bilar, blommor, träd, fönster, hus med mera, blir beige-dammigt. Att det orsakar huvudvärk är min egen idé, då diset också håller kvar alla avgaser och utsläpp på marknivå, vilket jag tror orsakar huvudvärk.

I torsdags utvecklades dock en mer dramatisk form av sandstorm (som i viss mån kan jämföras med det dramatiska förlopp man ser på film). På en timme hade det blåst upp kraftigt och hela himlen blev röd, det yrde så till den milda grad att det även kom in en ansenlig mängd sanddamm inne i huset. Absolut allt i hela huset blev täckt av damm.

Maken och jag hade varit ute på en golfbana som ligger en bit ut i öknen och när vi skulle åka hem genom öknen i sandstormen var jag oerhört tacksam för att vi köpt en SUV. Man kan tycka att det är fånigt med en bil som har fyrhjulsdrift och kompass, men här har man faktiskt användning för det och jag var mycket tacksam. Vi såg inte längre än maximalt fem till tio meter framåt på den lilla ”väg” som leder mot staden från golfbanan.

Vi har fått lära oss att man ska smörja in bilen med diskmedel när man ska ut och köra längre sträckor genom öknen, annars blästrar sanden bilen. Först fick vi höra att man skulle smörja in bilen med Vaselin. Ambitiöst smordes alltså bilen in med tjocka lager av Vaselin när vi körde till Bahrain första gången. Mannen som tvättar bilen tyckte dock inte att det var en bra idé - fick vi reda på när vi kom tillbaka… Att få bort den ”gegga” som Vaselinet och sanden bildade orsakade säkert mer slitage än vad den ganska milda sandstorm vi körde genom hade orsakat. Men, diskmedel är bra!

Bilar måste servas med 500 mils intervall och ägare till ömt omvårdade motorcyklar har berättat hemska historier om hur sanden har ”polerat” bort all krom på de älskade klenoderna, då någon stackare blivit överraskade av sandstorm när han varit ute och kört. För att skydda de högt aktade motorcyklarna från allt för mycket damm, när de inte används, förvaras en del motorcyklar inne i husen – till och med inne i vardagsrum!

Det kan låta komiskt, men faktum är att allt det sanddamm som ständigt finns i luften vare sig det är sandstorm eller inte naturligtvis sliter på människor såväl som mekanik.

Inga kommentarer: