Det var bara någon generation sedan saudierna bodde i tält och fortfarande är det vanligt att man äter med händerna, att äta med kniv och gaffel, upplevs som krångligt och helst äter saudiern med gaffel eller sked och med hjälp av höger handen och en bit bröd av typen mjukt tunnbröd. Vänsterhanden används vid toalettbesök och den anses därför som oren och man använder den absolut inte vid matbordet. Saudier blir äcklade om man använder vänsterhanden när man äter tillsammans och påpekar vänligt att man bör använda högerhanden. Det uppfattas till och med som stötande eller direkt förolämpande om en saudier överlämnar något till en annan saudier med vänsterhanden. En anställd på skolan där maken arbetar lämnade över ett dokument till en elev med vänsterhanden och det blev ett väldigt liv. Eleven kände sig kränkt och de andra eleverna reagerade starkt. Nu vet de saudier som arbetar med västerlänningar att vi inte känner till detta så de skulle antagligen inte reagera så starkt om det var en västerlänning som överräckt något med fel hand men saudier emellan...
Att se män gå och hålla handen är inte så ovanligt här. I shoppingcenter ser man män som strosar omkring hand i hand (och de är INTE öppet homosexuella – det är inte accepterat på något enda vis enligt lagarna här) och man ser även arbetskamrater som i arbetet går och håller varandra i handen. I bland kan det se lite komiskt ut, som när jag för några dagar sedan såg en lägre chef på Carrefour som småsprang bredvid en högre chef och försöker fånga den högre chefens hand. Den högre chefen var tydligt inte så intresserad av att vilja visa på ett så vänskapligt förhållande till sin yngre kollega, så han ”smet undan” med sin hand hela tiden. Jag vet inte om tv-bilderna sändes i Sverige när USAs president och Saudis kung gick och höll varandra i handen vid ett officiellt besök, men här och på CNN och BBC Middle East visades de flitigt.
Man håller gärna kvar handen efter hälsningen medan man fortsätter att prata, att dra tillbaka den anses som ovänligt. Maken har fått lära om och finner sig numera i att hans hand hålls kvar efter hälsningen medan samtal sker. Det är också tecken på tillgivenhet och uppskattning att klappa eller hålla handen på armar eller axlar och rygg medan man samtalar.
Hälsningsceremonin här är över lag mer fysisk än vad vi är vana vid. Varje dag hälsar arbetskamrater på varandra genom att ta i hand och utbyta minst tre kindpussar – riktiga pussar, inte någon luftpuss vid sidan av örat, här inte (detta gäller även män, det är ju för det mesta de som arbetar). Kvinnor så väl som män pussar på varandra (men bara kvinna – kvinna eller man – man, ABSOULT ALDRIG en kvinna och man som inte är gifta!!!) för att visa sin välvilja, hur många gånger beror på hur nära man är varandra. Vänner kan pussar två gånger på var kind och om man känner varandra väl så avslutas det hela med att man ”låtsaspussas” med ansiktena mot varandra, näsorna några centimeter ifrån varandra. Är man riktigt goda vänner kan saudier pussa varandra på huvudet eller till och med gnugga näsorna mot varandra.
Det där med att pussa på huvudet hade jag aldrig sett förrän en elev försökte pussa maken på pannan. Dröm om min förvåning då eleven, mitt i en ström av ord, tog sats och hoppade upp med sitt huvud mot makens huvud. Det som hände var att eleven - som är en liten, spenslig men ytterst spontan herre i 20 årsåldern - i sin iver att be om ursäkt riktigt ordentligt försökte nå upp och pussa på makens panna. Eleven hade nämligen förorsakat att hela elevgruppen nästan missade ett flyg och nu visste han inte till sig av välvilja och ödmjukhet. Maken var dock rejält irriterad på eleven och ville inte alls låta sig bli pussad på huvudet så hela situationen var ytterst frustrerande för eleven – men även för maken som mitt i all sin svenskhet helst vill ha en meter till närmsta människa.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar