söndag 21 oktober 2007

Klädsel, abayan



Dottern och jag har våra abayor på oss så snart vi sätter oss i bilen för att lämna compounden. Icke saudiska kvinnor bär dock inte sjalen om huvudet utan vi har den hängande om halsen, men den svarta rocken har alla på sig. Att inte ha sjalen om huvudet är dock inte ok egentligen, alla vi västerländska kvinnor gör det så länge vi inte träffar någon motawa (sedlighetspolisen). Som jag upplever det är människorna rädda för motawa (jag med!), men när vi stötte på en inne på Carrefour (den franska gigantiska mataffären) pekade han bara på dottern och visade att hon skulle ta på sig sjalen på huvudet och sade "please!". Ingen dramatik...


Man sticker ut omedelbart och markant i jämfört med de saudiska kvinnorna. Jag brukar även ta upp sjalen löst över håret när jag är på mindre gator eller på ställen där det inte är så många västerländska kvinnor, jag känner mig uttittad, eller väldigt konstig annars…

De saudiska kvinnorna täcker även ansiktet, det enda man ser av dem är ögonen och händerna, men vissa , har även svarta handskar och ett tunt svart flor som också täcker ögonen! Normalklädseln för en saudisk kvinna är alltså svart, fotsid rock, svarta sjalar om huvudet i en massa lager samt ett tygstycke som ser ut som ett litet förkläde med en vertikal öppning för ögonen som sitter hårt runt pannan och knyts bak på huvudet. Så i stort sett alla kvinnor ser ut såhär. Det är väldigt konstigt… på denna länken kan ni se exempel på marknadsföring av abayor: www.essenceofblack.com/head_abaya.htm Många kvinnor sminkar sig, i alla fall ögonen, och handväskorna är vanligtvis mycket utsmyckade liksom skorna, som många gånger har både höga klackar och massor av glitter, pärlor och paljetter. Flickor i nedre tonåren har ofta den svarta rocken uppknäppt, men ingen sjal. De kvinnor som även täcker över ögonen har dock uppenbara problem med att se, så när de ska titta på någon vara måste de lyfta på den yttre slöjan som täcker ögonen, eller i det närmaste pressa varan mot ansiktet för att se... Det är dock inte så ovanligt som man kan tycka att kvinnorna t.o.m. har ögonen täckta…

Saudiska män bär fotsid, vit skjorta och rödmönstrad, eller enfärgad vit på sommaren, ”palestinasjal”. Efter vad jag hört så har sjalen annan färg är de inte saudier, i t.ex. Dubai kan man se brun-, blå- och svartmönstrade palestinasjalar. Tydligen har olika områden olika färger, men jag har endast sett rödmönstrade och vita här. Sedan har de två svarta, tjocka band runt huvudet. Under sjalen har män ofta en liten vit, virkad mössa, en del har bara den lilla mössan på huvudet. Man ser pojkar i 10 – 12 års åldern som bär den vita skjortan och den lilla vita mössan men jag har inte sett dem bära sjal, mer än på foton i fotoaffärer, då kan 4-5 åriga pojkar bära full mundering.

Innan jag kom ner trodde jag inte att männen skulle bära sin traditionella dräkt i den utsträckning de faktiskt gör. Det är en majoritet av män som bär den typen av klädsel när man rör sig ute i samhället. Män som arbetar som vakter eller i affärer, där de har någon form av uniform eller gemensam klädsel, har inte traditionell klädsel typ de som arbetar på IKEA och så, men t.ex. vår bilförsäljare bar traditionell klädsel.

Såhär ser alltså en typiska saudier ut, bilden kommer från nätet, det är svårt att fotografera här!

Män som bär västerländska kläder får inte bära åtsittande tröjor eller korta byxor. Långbyxor och lös, välknäppt skjorta med ärm till armbågen (eller hellång) är det som gäller för män som vistas ute i samhället. Skulle maken eller någon västerlänning kränga på sig den saudiska dräkten skulle saudierna antagligen tycka att de var märkliga men ingenting sedlighetspolis, mutawa (stavningen???), skulle komma och säga till dem.

Vi västerlänningar har dock regler för klädseln även inne på compounden, följande kan läsas i The Cordoba Gazette, nyhetsbladet för compounden:


Dress Code
Cordoba promotes STRICTLY a western lifestyle and the dress code. Local traditional dress is not acceptable in any of the public areas and this applies to ALL resident and their guests, at all times.

However, Cordoba does allow colored scarves to be worn in the facilities and the restaurant. Visitors in non-western dress are welcome to make their way directly to, and remain in, their sponsors villa during the visit.

All residents have a responsibility to ensure that their guests and domestic staff follow the above dress code in any public area.”

2 kommentarer:

Anonym sa...

spännande.... Men vilken är anledningen till att lokal klädsel inte tillåts i compounden?
Maria

Anonym sa...

Trevlig och igenkännande läsning. Det känns skönt att min Saudiperiod är avklarad.

Om jag får rekommendera något så åt till lokala galppbanan i Batha. Kul familjegrej. Kamelaktion bredvid den stora fotbollsarenar går inte hellre av för hackor.
Plocka Saudi diamanter i öknen kan vara trevligtavsluta sedan med fredagspub på Kingdom compound. Bra med Prins Walids kontakter.
Mycke nöja//Bosse