fredag 22 februari 2008

Mat


Vad äter man här då? Jo, rent allmänt kan man säga att vi äter ungefär som vi äter hemma. Med undantag av fläskkött då, det finns inte att få tag på, det är förbjudet att hantera och man får inte föra in det i landet. Man hör att det går att köpa bacon på svarta marknaden, men vem kan rimligen vara SÅ sugen på bacon? Det finns alternativ. Som pålägg köper vi ”kalkon-skinka” eller rökt biff som funkar bra och det finns även ”kalkon-bacon” om man nu skulle försmäkta av längtan efter det.

Det finns tre stora matkedjor, franska Carrefour, brittiska (?) Tamimi och saudiska (?) Panda (jag vet inte säkert om dessa affärer har dessa ägare men jag har uppfattat det så...). De är ungefär som ICA Maxi och OBS Stormarknad med allt från telefoner och tröjor till tomater och tårtor. Alla skyltar och priser är på engelska och de flesta varor är också importerade från väst så det är inga problem att veta vad man köper.


En del lokala inslag finns naturligtvis. I stället för lösgodis finns här fantastiska diskar med massor av olika sorters nötter med olika smaksättningar som man köper i lösvikt.

Det lokala köttet är fint och då handlar det om nöt, lamm, kyckling och ibland struts samt kamel. Vi har ätit kamel en gång hos goda vänner. Kamelköttet har grova fibrer och måste kokas under lång tid för att inte vara allt för segt, även om det är ”baby-camel”.

Det finns jättefina fiskdiskar med alla möjliga färska skaldjur och fiskar som flygs in till Riyadh från kusterna. Jag drar mig dock för att handla fisk eftersom det blir så varmt i bilens bagageutrymme och trafiken gör att det tar en väldig tid att ta sig hem ibland.

Saudierna äter något som heter ”laban” istället för fil/youghurt och deras ”labneh” är ungefär som Philadelphia-ost. Allt finns i ”low fat”-variant och det går även att köpa ”soja-mjölk” och produkter för ex. diabetiker.

Frukt och grönsaker finns i samma omfattning som hemma men det är inte alls samma kvalitet. Mycket är lokalt producerat och någon sa att den dåliga kvalitén beror på att de inte använder kemikalier i samma utsträckning som de länder som Sverige importerar frukt och grönt från. Jag vet inte om det är sant. Trevligt är att det alltid finns stora knippen av färska kryddor och dessa är jättebilliga. Bladpersilja och mynta finns alltid i stora berg och jag tolkar det som att det är viktiga ingredienser i saudisk matlagning.

Det finns också fantastiska bakverksdiskar i de flesta matvaruaffärer. Saudierna måste älska bakverk, speciellt småkakor och choklad. Det går att beställa meterhöga konstruktioner helt gjorda av småkakor och/eller chokladbitar. Borgen på bilden är en miniatyrkopia av borgen som ligger i den gamla delen av Riyadh. Den är beställd till ett brudpar och var ungefär en meter bred och en halv meter hög. Liknande konstruktioner går också att köpa i baby-tema, rosa eller blå storkar – typ. Naturligtvis finns det också speciella affärer för godsaker. Det är helt otroligt att gå och titta där, meter efter meter med diskar med olika tårtor, småkakor och chokladbitar, men även i matvaruaffärerna är dessa avdelningar imponerande.

När det gäller prisnivå så kan vi tyvärr konstatera att vi lägger ungefär lika mycket pengar på mat/hushållsprodukter som hemma. Det har tydligen varit närmare 50% prisökningar på basvaror det senaste året, och jag tror det, jag tycker att det blivit dyrare bara på det halvår vi varit här. - Tänk att det är så länge redan!

torsdag 14 februari 2008

Alla hjärtans dag i Riyadh


I dag är det Alla hjärtans dag, men inte i Riyadh. Här är det inte tillåtet att visa att det är en speciell dag på något offentligt sätt.

Mors dag och fars dag har anammats här. Många människor ville uppenbarligen ha möjligheten att, om de själva ville, visa sin kärlek och uppskattning till den/dem som kan vara värda det. Det är numera förbjudet här.

För några år sedan var det enligt uppgift en uppskattad dag här. Många unga människor tog t.o.m. på sig något rött för att visa att det var en speciell dag. Kvinnor bar naturligtvis abaya men de kunde ha röda skor eller en röd handväska. Naturligtvis gav man även bort blommor, kort och små presenter, precis som vi gör.

Detta blev dock för mycket för motaworna (sedlighetspolisen) så numera säljs ingenting som har direkt med Alla hjärtans dag att göra. Människor hittar naturligtvis vägar runt bestämmelser. Vill man köpa röda rosor måste man fråga efter dem i blomsteraffären, de hålls i ett rum bakom affären och säljs endast vid direkt förfrågan. Kort men hjärtan, rosor etc. säljs också, men utan text och på bröllopsavdelningen på bokhandeln.

Men, man ska inte ha något rött på sig när man går ut idag. En västerländsk kvinna blev förra året attackerad av en motawa för att hon hade röda skor på sig på denna förbjudna dag. Hon visste inte att det var känsligt och förstod inte varför motawan blev så upprörd. Det slutade med att motawan försökte trampa på hennes förhatliga skor och hon fick bokstavligen springa därifrån.

Jag hoppas att ni alla som kan fira denna dag utan begränsningar uppskattningar möjligheten ni har, vare sig ni gillar Alla hjärtans dag eller inte.

lördag 9 februari 2008

Veckorytm

Trots att det känns som om jag är på en annan planet så är det endast två timmars tidsskillnad mellan Sverige och Saudi. Och när sommartiden börjar i Sverige, är det bara en timme som skiljer. Men även om det inte är så stor tidsskillnad så är veckorytmen annorlunda i och med att vi lever i ett muslimskt land där fredag är veckans helgdag.

Arbets- och skolveckan börjar här på lördag och slutar på onsdag. Alltså är torsdag här som västerländsk lördag, och fredagen här som vår söndag… Detta förbryllar mig ständigt, jag försöker att konvertera: ”Nu är det onsdag här, det är alltså som fredag hemma…” Det går inte alls bra, det känns jättefel att käckt säga till någon man träffar på onsdag: ”See you on Saturday! Have a nice weekend”.


När jag t.ex. vill ringa till Försäkringskassan hemma blir jag synnerligen irriterad för att de inte svarar - en söndag. Här är det som tisdag och veckan är i full gång…

Har hört att det finns funderingar om att ändra veckans lediga dagar här så att de blir lediga fredagar och lördagar istället för torsdagar och fredagar. Det skulle underlätta avsevärt för alla företag som samarbetar med västerländska företag. Nu är det bara måndag, tisdag och onsdag som är gemensamma arbetsdagar. Att försöka överföra pengar tar en evighet eftersom det ska vara tre arbetsdagar här såväl som hemma innan pengarna kommer fram.

måndag 4 februari 2008

Vinterfunderingar

Det blev en oväntad utflykt till Sverige i slutet av januari. Min lilla mormor blev plötsligt, (men inte oväntat med tanke på att hon är 93) mycket sämre. Så efter flera fallolyckor i kombination med demens och därmed oförmåga att använda hjälpmedel är hon nu på ett äldreboende.

Resan var verkligen ingen nöjestripp och jag kände mig som överkörd av tåget när jag kom tillbaka. Det var dock roligt att vara tillbaka i Sverige. Att veta hur saker och ting faktiskt fungerar, att köra bil och att kunna röra sig fritt - bara en så enkel sak som att förstå vad tv-reklam handlar om – gör att man känner sig hemma och ”rätt”.

Det man lär sig här är hur det är att vara invandrare, typ. Vi kan ju i praktiken åka hem när vi vill och vi har valt att vara här. Men livet här ger en i alla fall en insikt i hur det är att alltid vara annorlunda och t.o.m. diskriminerad. Att ständigt vara medveten om att man sticker ut och är annorlunda – och inte på ett sätt som alla uppskattar.

Västerlänningar hör förvisso till en priviligerad grupp här i och med att vi förväntas ha mycket pengar – och det har vi i jämförelse med så många andra här. Men, med pengar kommer inte självklart respekt, på sin höjd någon form av tolerans. De låter inte bli att betjäna oss när vi vill betala en vara, men en saudier går med självklarhet före om han så önskar. Många betraktar oss med överseende eller medlidande över vår bristande kunskap och moral. Men ytterligare många andra känner ilska och t.o.m. hat mot oss och allt vad vi med våra icke täckta huvuden och bleka hud står för.

Jag tror att de allra flesta saudier är övertygade om att deras livsstil och kultur är den rätta, liksom vi västerlänningar är övertygade om vår livsstils förträfflighet.


Sedan kan vi väl alla sträcka oss till att vi kan behöva justera vissa saker i respektive system, men på det hela taget så tror jag inte att vare sig vi eller saudierna är beredda att göra några större förändringar.

Det behöver inte vara så att det ena systemet är rätt och det andra fel, men skillnaderna är stora och det leder till svårigheter för alla som vandrar mellan systemen. För alla som inte stannar i "sitt" system, frivilligt eller ofrivilligt. Om det sedan handlar om att vara västerlänning i mellanöstern eller att vara från mellanöstern och leva i ett västerländskt land.

Går det att vara övertygad som sitt eget systems förträfflighet (till stora delar i alla fall) utan att stänga en annan grupp ute???