torsdag 14 februari 2008

Alla hjärtans dag i Riyadh


I dag är det Alla hjärtans dag, men inte i Riyadh. Här är det inte tillåtet att visa att det är en speciell dag på något offentligt sätt.

Mors dag och fars dag har anammats här. Många människor ville uppenbarligen ha möjligheten att, om de själva ville, visa sin kärlek och uppskattning till den/dem som kan vara värda det. Det är numera förbjudet här.

För några år sedan var det enligt uppgift en uppskattad dag här. Många unga människor tog t.o.m. på sig något rött för att visa att det var en speciell dag. Kvinnor bar naturligtvis abaya men de kunde ha röda skor eller en röd handväska. Naturligtvis gav man även bort blommor, kort och små presenter, precis som vi gör.

Detta blev dock för mycket för motaworna (sedlighetspolisen) så numera säljs ingenting som har direkt med Alla hjärtans dag att göra. Människor hittar naturligtvis vägar runt bestämmelser. Vill man köpa röda rosor måste man fråga efter dem i blomsteraffären, de hålls i ett rum bakom affären och säljs endast vid direkt förfrågan. Kort men hjärtan, rosor etc. säljs också, men utan text och på bröllopsavdelningen på bokhandeln.

Men, man ska inte ha något rött på sig när man går ut idag. En västerländsk kvinna blev förra året attackerad av en motawa för att hon hade röda skor på sig på denna förbjudna dag. Hon visste inte att det var känsligt och förstod inte varför motawan blev så upprörd. Det slutade med att motawan försökte trampa på hennes förhatliga skor och hon fick bokstavligen springa därifrån.

Jag hoppas att ni alla som kan fira denna dag utan begränsningar uppskattningar möjligheten ni har, vare sig ni gillar Alla hjärtans dag eller inte.

Inga kommentarer: