måndag 4 februari 2008

Vinterfunderingar

Det blev en oväntad utflykt till Sverige i slutet av januari. Min lilla mormor blev plötsligt, (men inte oväntat med tanke på att hon är 93) mycket sämre. Så efter flera fallolyckor i kombination med demens och därmed oförmåga att använda hjälpmedel är hon nu på ett äldreboende.

Resan var verkligen ingen nöjestripp och jag kände mig som överkörd av tåget när jag kom tillbaka. Det var dock roligt att vara tillbaka i Sverige. Att veta hur saker och ting faktiskt fungerar, att köra bil och att kunna röra sig fritt - bara en så enkel sak som att förstå vad tv-reklam handlar om – gör att man känner sig hemma och ”rätt”.

Det man lär sig här är hur det är att vara invandrare, typ. Vi kan ju i praktiken åka hem när vi vill och vi har valt att vara här. Men livet här ger en i alla fall en insikt i hur det är att alltid vara annorlunda och t.o.m. diskriminerad. Att ständigt vara medveten om att man sticker ut och är annorlunda – och inte på ett sätt som alla uppskattar.

Västerlänningar hör förvisso till en priviligerad grupp här i och med att vi förväntas ha mycket pengar – och det har vi i jämförelse med så många andra här. Men, med pengar kommer inte självklart respekt, på sin höjd någon form av tolerans. De låter inte bli att betjäna oss när vi vill betala en vara, men en saudier går med självklarhet före om han så önskar. Många betraktar oss med överseende eller medlidande över vår bristande kunskap och moral. Men ytterligare många andra känner ilska och t.o.m. hat mot oss och allt vad vi med våra icke täckta huvuden och bleka hud står för.

Jag tror att de allra flesta saudier är övertygade om att deras livsstil och kultur är den rätta, liksom vi västerlänningar är övertygade om vår livsstils förträfflighet.


Sedan kan vi väl alla sträcka oss till att vi kan behöva justera vissa saker i respektive system, men på det hela taget så tror jag inte att vare sig vi eller saudierna är beredda att göra några större förändringar.

Det behöver inte vara så att det ena systemet är rätt och det andra fel, men skillnaderna är stora och det leder till svårigheter för alla som vandrar mellan systemen. För alla som inte stannar i "sitt" system, frivilligt eller ofrivilligt. Om det sedan handlar om att vara västerlänning i mellanöstern eller att vara från mellanöstern och leva i ett västerländskt land.

Går det att vara övertygad som sitt eget systems förträfflighet (till stora delar i alla fall) utan att stänga en annan grupp ute???


Inga kommentarer: