fredag 22 februari 2008

Mat


Vad äter man här då? Jo, rent allmänt kan man säga att vi äter ungefär som vi äter hemma. Med undantag av fläskkött då, det finns inte att få tag på, det är förbjudet att hantera och man får inte föra in det i landet. Man hör att det går att köpa bacon på svarta marknaden, men vem kan rimligen vara SÅ sugen på bacon? Det finns alternativ. Som pålägg köper vi ”kalkon-skinka” eller rökt biff som funkar bra och det finns även ”kalkon-bacon” om man nu skulle försmäkta av längtan efter det.

Det finns tre stora matkedjor, franska Carrefour, brittiska (?) Tamimi och saudiska (?) Panda (jag vet inte säkert om dessa affärer har dessa ägare men jag har uppfattat det så...). De är ungefär som ICA Maxi och OBS Stormarknad med allt från telefoner och tröjor till tomater och tårtor. Alla skyltar och priser är på engelska och de flesta varor är också importerade från väst så det är inga problem att veta vad man köper.


En del lokala inslag finns naturligtvis. I stället för lösgodis finns här fantastiska diskar med massor av olika sorters nötter med olika smaksättningar som man köper i lösvikt.

Det lokala köttet är fint och då handlar det om nöt, lamm, kyckling och ibland struts samt kamel. Vi har ätit kamel en gång hos goda vänner. Kamelköttet har grova fibrer och måste kokas under lång tid för att inte vara allt för segt, även om det är ”baby-camel”.

Det finns jättefina fiskdiskar med alla möjliga färska skaldjur och fiskar som flygs in till Riyadh från kusterna. Jag drar mig dock för att handla fisk eftersom det blir så varmt i bilens bagageutrymme och trafiken gör att det tar en väldig tid att ta sig hem ibland.

Saudierna äter något som heter ”laban” istället för fil/youghurt och deras ”labneh” är ungefär som Philadelphia-ost. Allt finns i ”low fat”-variant och det går även att köpa ”soja-mjölk” och produkter för ex. diabetiker.

Frukt och grönsaker finns i samma omfattning som hemma men det är inte alls samma kvalitet. Mycket är lokalt producerat och någon sa att den dåliga kvalitén beror på att de inte använder kemikalier i samma utsträckning som de länder som Sverige importerar frukt och grönt från. Jag vet inte om det är sant. Trevligt är att det alltid finns stora knippen av färska kryddor och dessa är jättebilliga. Bladpersilja och mynta finns alltid i stora berg och jag tolkar det som att det är viktiga ingredienser i saudisk matlagning.

Det finns också fantastiska bakverksdiskar i de flesta matvaruaffärer. Saudierna måste älska bakverk, speciellt småkakor och choklad. Det går att beställa meterhöga konstruktioner helt gjorda av småkakor och/eller chokladbitar. Borgen på bilden är en miniatyrkopia av borgen som ligger i den gamla delen av Riyadh. Den är beställd till ett brudpar och var ungefär en meter bred och en halv meter hög. Liknande konstruktioner går också att köpa i baby-tema, rosa eller blå storkar – typ. Naturligtvis finns det också speciella affärer för godsaker. Det är helt otroligt att gå och titta där, meter efter meter med diskar med olika tårtor, småkakor och chokladbitar, men även i matvaruaffärerna är dessa avdelningar imponerande.

När det gäller prisnivå så kan vi tyvärr konstatera att vi lägger ungefär lika mycket pengar på mat/hushållsprodukter som hemma. Det har tydligen varit närmare 50% prisökningar på basvaror det senaste året, och jag tror det, jag tycker att det blivit dyrare bara på det halvår vi varit här. - Tänk att det är så länge redan!

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej Anna!
Nu har Ingegärd fixat så din blogg ligger här på intranätet. Som vanligt är det jätteintressant att läsa om ditt och ert vardagsliv där borta! Och du skiver så bra, så målande! Så det känns som jag själv hade upplevt en del av det du berättar om!

Här i Johannelund skiner solen idag, det känns att våren är i luften! Krokusar och snödroppar slår ut här och där i rabatterna och jag måste tömma skorna på grus varje dag =)

MonAMI projektet rullar på, i nästa vecka blir det möte i Paderborn..

Hoppas du mår bra!
Kram
Maria Suarez